Cykling och Sex

Det är känt att cykling har positiva effekter på män, det förbättrar blodcirkulationen i bäckenet, vilket har en positiv effekt på penis. Liknande effekter finns på kvinnor. Motion i allmänhet har så gott alltid positiva effekter på kroppen. Vilka preventivmedel för kvinnor är bäst för cykling då? En del av de klassiska som pessar och stav, kan bli påverkade av mycket träning. De kan hamna snett och komma fel. Enklast är att använda p-piller, som inte påverkar kroppen på utsidan. Det finns en hel del myter om p-piller. Och en del fakta. Här ska vi ge en kort presentation av p-piller.

P-piller och tjtjjerP-piller är en tablett som tas av kvinnor. Tricket är att det innehåller hormoner som förhindrar kvinnans ägglossning. Hormonerna är naturliga och finns i kroppen, vanligast är en kombination av hormonerna östrogen och progestagen.  Det finns också östrogenfritt p-piller, som endast innehåller gestagen och ofta har mindre biverkningar än kombinerade p-piller, samt mini-piller som innehåll ännu mindre gestagen men där glömskemarginalen är kortare. Se mer på wikipedia P-piller.

P-piller har biverkningar. De vanligaste är illamående, humörsvängningar och minskad sexlust, mellanblödningar och ömmande bröst. En myt är att p-piller orsakar viktuppgång, det finns inga belägg för detta. Ovanliga biverkningar är ökad risk för blodpropp och stroke. Kvinnor med kända fall av blodpropp i sin familj bör inte använda vanliga kombinations-p-piller. Istället brukar dessa erbjudas östrogenfria p-piller. Som vanligt ska man konsultera sin doktor innan.

P-piller har också positiva biverkningar. Förutom att vara bland de säkraste preventiv metoderna, så minskar flera typer av cancer, bland annat cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen.  Även menstruation kan  minskar och blir regelbunden. Samt mensvärk minskar.  Det minskar ofta problem med finnar och PMS.  Du kan också skjuta upp mensen om du vill.

P-piller kommer i kartor om antingen 21 eller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. Om du har en karta med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Detta underlättar att komma ihåg att ta p-piller dagligen.

De praktiska positiva effekterna är oftast varför kvinnor väljer använda p-piller. Det finns andra bra preventivmedel också att fundera på- Din gynekolog kan ge goda råd inom detta.