Gör cykelturen roligare

Cykla är kul och avslappnande, men kan också vara ganska segt. Jag själv har cyklat Vättern runt, det tog i princip en hel dag då jag på den tiden inte va så van vid att cykla längre sträckor. Det är väl egentligen det som är nackdelen med cykling, just tiden. För att träningen ska ge effekt behöver man några timmar på cykeln vid varje tillfälle, och är man då själv så kan dessa timmar bli ganska så långtråkiga.

Jag har länge haft musik i öronen för att få någon underhållning under tiden man trampar, men det gäller att man har ena örat fritt så man hör omgivningen i form av bilar och liknande för att det inte ska bli en säkerhetsrisk. Det är just det med musik, att ofta är det konstant och ganska högt så man inte hör omgivningen vilket kan vara viktigt ur säkerhetsperspektiv när man är ute och cyklar.

Tänkte därför istället tipsa om talböcker, inte ljudböcker utan talböcker. Detta är en ljudfil där en person läser rakt upp och ner från en bok, utan onödigt oljud som ofta används för att dramatisera ljudböcker. Talböcker är egentligen skapade för synskadade eller helt blinda för att även dessa personer ska kunna ta del av boken.

Men jag har insett att detta är perfekt vid cykling. Någon som läser boken för dig i ett skönt tempo, utan oljud så du hela tiden kan ha koll på omgivningen runt dig när du cyklar.

Talböckerna är dessutom mycket längre än musiken, ofta flera timmar långa vilket gör att de passa perfekt till cykling som även detta tar flera timmar. En spellista med musik på 4 timmar kan vara svårt att få ihop varje gång man ska ut och cyklar, men en talbok kan man ha vid flera pass utan att den tar slut.

Testa gärna detta vid din nästa cykeltur och meddela sedan i kommentarerna nedan om vad du tycker, kanske även tipsa om vilka talböcker som passar perfekt till cykling? Kanske en självbiografi om någon känd cyklist?